BOEK: Ik hou van Herman

€14,00

In Ik hou van Herman vertelt muzikant Bertus Borgers over zijn vriendschap met Herman Brood. Vanaf hun eerste ontmoeting in 1973 tijdens een jamsessie tot en met Hermans laatste rit naar Westgaarde.

Aan de naam Herman Brood hangen de gebruikelijke sjablonen van sex, drugs en verdoemenis. Rock-'n-roll heeft ook zijn finesses en menselijke details. Dit boek gaat over vriendschap en muziek maken. Als jonge honden en later als vijftigers.

Categorie .

Productbeschrijving

Saxofonist en zanger Bertus Borgers bracht zijn belevenissen met Herman Brood eind 2011 uit in een boek met de titel ‘ik hou van Herman’. De twee mannen leerden elkaar als jonge muzikanten kennen in 1973 tijdens een jamsessie. Hoewel ze beide een eigen carrière hadden, werkten ze decennia lang samen, zowel op het podium als in de studio. Ook hun levensstijl was zeer verschillend, maar dat stond hun vriendschap niet in de weg.

De verhalen uit het boek vormen ook de rode draad in de theater voorstelling ‘ik hou van Herman’. Verhalen die horen bij rockmuzikanten die hun leven lang in bandjes spelen, altijd onderweg naar het volgend optreden. Maar ook zij moeten dealen met alledaagse ongemakken en gelukjes zoals we die allemaal kennen.

Bertus Borgers (1947) komt eind jaren zestig als saxofonist, zanger en songwriter op uit de Eindhovense undergroundscene. Hij kreeg bekendheid als bandleider van o.a. Sweet d’Buster en was gastsolist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud. Hij is medeoprichter van de Rockacademie in Tilburg en auteur van de boeken ‘Weg van hier’ en ‘ik hou van Herman’.  

4.00 van de 5

1 review voor BOEK: Ik hou van Herman

 1. 4 van de 5

  (verified owner) – :

  ZEKER GEEN DUNNE HERHALINGSOEFENING

  Popmuzikanten hebben meestal de hulp van een professionele schrijver nodig om hun memoires goed op papier te krijgen. Zo niet Bertus Borgers. Daarvan getuigde Weg van hier (2010), waarin de Eindhovense muzikant herinneringen ophaalt aan de jaren zestig, toen hij het conservatorium vroegtijdig verliet en zijn heil in de popwereld zocht. Ik hou van Herman kan als het vervolg worden gelezen.

  In de jaren zeventig maakte Borgers furore als saxofonist bij Golden Earring en met zijn eigen groep Sweet d’Buster. Ook raakte hij bevriend met Herman Brood, voor wie hij de hit Still Believe schreef. Onvoorwaardelijk was zijn vriendschap niet. Als grootverbruiker van drugs en alcohol was Brood nooit helemaal te vertrouwen. Rond 1980 woonden de twee muzikanten een deel van de week samen op een Amsterdamse verdieping. Als Borgers er niet was, liep hij het risico dat zijn huisgenoot spullen van hem jatte en een bende van zijn kamer maakte. Daarom verbood Borgers hem de toegang tot zijn kamer. Brood deed niet lullig. Hij waardeerde het dat zijn huisgenoot de kwestie zonder omhaal van woorden ter sprake had gebracht en verzekerde hem dat hij ‘wél altijd in zijn kamer mocht binnenlopen’.

  Dat Brood een goed hart had, wisten we natuurlijk al uit Bart Chabots proustiaanse verslag van hun vriendschap. Maar Borgers’ boekje is geen dunne herhalingsoefening. Daarvoor is hij met zijn ingetogen manier van doen en schrijven te zeer het tegendeel van Chabot. Maar wat Ik hou van Herman vooral onderscheidt van andere boeken over Brood is dat niet alleen de legendarische zanger/kunstenaar maar ook Borgers zelf centraal staat. En diens carrière bevat meer dan genoeg particuliere grandeur en misère om te boeien, zeker als een en ander zo goed is opgeschreven.

  (Recensie door Maarten Steenmeijer, gepubliceerd op 10-03-2012)

Review toevoegen

Review toevoegen

*